Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 08.02.2020

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Snøen og skredproblemet er å finne i enkelte forsenkingar, renner og små botnar. Ellers stabile forhold.

Skredfarevurdering

Den eldre fokksnøen har stabilisert seg. Noe ny nedbør og sterk vind fra sør vil gi enkelte små ferske nysnøflak. Disse forventes å stabilisere seg raskt, men kan være lett å løse ut når de er ferske.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 7. februar 2020

Mildværet siste dager har gått høyt til fjells. Snøoverflaten består av skarelag i lavere strøk og på vindutsatte plasser i høyfjellet. Det ligger fokksnø som er hard og til dels bærende i lesider mot Ø i høyfjellet.

Det finnes kantkornlag i snødekket. Et langs bakken over 1400 moh som er isolert av hard bærende snø. Det var også et kantkornlag under utvikling tidlig i uken, men mildvær har gjort at det ikke utgjør noe skredproblem.

Torsdag er det observert mange små og middels store våte løssnøskred i Luster under 1000 moh.

Observatør melder fredag fra Blåfjell i Sogndalsdalen om et stabilt snødekke, ingen faretegn eller skredaktivitet og liten snøskredfare.

Fjellvær

Fredag 7. februar 2020

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Varm luft i høyden, men inversjon kan gi minusgrader i lavlandet.

Lørdag 8. februar 2020

2-6 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sør. -7 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Varm luft i høyden, men inversjon kan gi minusgrader i lavlandet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS